Thursday, September 2, 2010

Udang Masak Kunyit Black Pepper

Salam sejahtera dan selamat pagi kawan2....

Apa masakan berbuka anda semalam...?mesti gempak kn...yela, mesti berbuka dengan tomyam ala thai, disulami dengan sambal tempoyak..pastu pencuci mulutnya x lain x bukan puding jagung sally dan pengat labu....bile dh raser tercekik,ape lg, air soda gumbira la sebagai penawar....ye tak kawan2...??hehe...senarai makanan di atas mngkin mnjadi juadah berbuka anda semalam...tp saya hanya masak secara ringkas sahaja sebab masih ada kuah kari yg mak masak pada hari sebelum die balik ke manjung...mmg kaw giler kuah kari 2 sbb 2 sayang sgt nak buang...so hangatkan balik dan makan dengan udang masak kunyit black pepper dan dimakan dengan sambal belacan utk raser yg lebih masyukkkk gitu.....

sebenarnya nama resepi je gempak...hahaha...udang 2 masak kunyit je...mcm biasa...rasanya ramai yg pandai...cume saya inovasikan die dengan mencampurkannya dengan serbuk black pepper...ok, meh tgk gambar kt bawah ni....



nampak tak udang2 yg sungguh menyelerakan tu?bergelimpang dlm kuali dah mcm mangsa perang dh...yela,mangsa peperangan dalam kuali...hehe...besar2 udang2nye kn...so,utk nmpk lebih jelas bentuk fizikal dan mental udang tersebut, meh kite zoom sket....tgk ni....


so, amacam?nmpk tak udang2 yg segar bugar terbaik dari ladang?udang2 ni adalah tajaan daripada Hashim & Latipah Catering...(cam familiar je nama si penaja tu)..terima kasih byk2 atas tajaan yg didatangkan khas dari manjung...masih fresh lg ye kawan2...isinya juga kental,pejal, manis dan sedap....yummmm....saje nk bg korang terliur walaupon juz masak simple2 cmni...hehe....

so, finally inilah hasilnyer kawan2...........


fuh!!!kuning sungguh...terserlah kekunyitannya......hehe...siap udang palsu sempat enterprem lg...hak3....bukan apa..xtau nk hias apa daa....boleh la kn...hehe....oh yer,walaupon sgt la simple, tp memandangkan ni blog SAYA PANDAI MASAK TAU...so better kita berkongsi resepi supaya lebih afdal kn...?hehe...

BAHAN2NYA :

Bawang kecil - 1@2 ulas
Bawang besar - optional (kalau suka bawang,letakla byk2...)
Cili hidup - optional
Cili padi - optional (saya malas nk bubuh semalam)
Serbuk lada sulah@lada hitam (terpulangla mana korang suka,x letak pon boleh)
Kunyit - agak2,jgn kuning sgt
Garam - secukup rasa

CARA2NYA :

Tumiskan bawang kecil, bile dh agak naik bau, tumiskan plak cili hidup ng cili padi...
pastu masukkan udang, sedikit kunyit - gaul rata tp jgn lama sgt
pastu masuk garam secukup rasa, bawang besar, dan serbuk lada sulah atau lada hitam ikut suka anda...nk pedas bubuhla byk sket...gaul la semua sehingga rata...teruskan menggaul sehingga agak2 udang dh masak....tp jgn lama sgt...kalau masak lama2 nti udang lembik dh x sedap tau....lgpon udang cepat je nk masak....itu je caranya...xpayah tgk resepi pon kn....tp mmg sgt sedap dimakan dengan kuah kari yg mak saya masak 2...ng sambal belacan lg...fuhhh!!!terangkat beb wa cakap lu....over betul si penulis blog ni kn...hehe...

ok kawan2...setakat ni saja post saya...mehla kite memeriahkan blog kita dengan resepi2 yg best n cerita2 menarik anda supaya hidup kita sentiasa ceria dan tidak diselubungi....MISTERI...............

salam.........

-puan wani-

5 comments:

  1. misteri si udang galah....
    kesian....gumah tade meja...alas streka baju pon jadik ler....
    hahahhaaa

    ReplyDelete
  2. sedap ker udangnyer,gambar udang palsu tu lg menyelerakan..hehe

    ReplyDelete
  3. nampaknyer ramai yg jeles dengan udang yg begitu menggiurkan 2...mngkin jeles sbb saya dpt tajaan udang tersebut nun jauh dari mnjung...sgt sedap okay....jgn la jles...x baik tau...hak3...

    ada lg komen busuk yg jeles dengan kecntikkan alas iron board saya yg cntik berbunga2 tu...hahahaha....sebenarnyer meja ada tp saya malas nk mnunjukkan kecntikkan meja makan saya...jadik, tnjuk iron board jela...2 pon org dh jeles apatah lg kalau tunjuk meja makan yg sebenar???so.....ada paham skg???

    ReplyDelete
  4. udang tue xde laa sdapp mn pn... yg bestny sbb dpt ngutuk je...hehe

    ReplyDelete
  5. ala....belum raser mmg la nmpk mcm x sedap...tp besela...sape nk ngaku yg die teringin kn?silap2 balik keje nti ada yg singgah g beli udang....kah3.....

    ReplyDelete