Thursday, September 2, 2010

KEK BATIK ala Humaira

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

kita berjumpa lg dalam blog yg indah ini....sebenarnya ada 1 lagi resepi yg nak saya kongsi dengan anda semua...resepi ni saya dapat daripada member time praktikal kt Lumut Port masa tahun 2007 yang lalu...fuh...agak lama la...tp saya selalu buat kek batik ni sebab resepinyer sgt simple...ramai yg pandai buat tp ada mcm2 jenis resepi...ada yg letak milo,ade juz gnti dengan serbuk koko...ada yg letak susu, ada yg tak....so kt sini saya nk kongsi dengan anda semua resepi yg mudah ni.....mmg sedap...KEK BATIK ala Humaira...terselit gak nama anak saya yg comel tu bukan sebab apa..bile tgk humaira, rase geram mcm nk gigit, nk pegang2, nk cubit2 je...itu bermakna si humaira tu sgt 'sedap' dan 'lazat' kn??geram je nk gigit...so,geram mcm nk 'makan' jugak la kn....sebab tu namanya KEK BATIK ala Humaira...sesuai tak kawan2....?sesuai kn....hehe...jgn la mare...ni blog bersama kn, so mntak la sket ruang nk enterprem anak i yg cntik,comel dan sebijak kancil tu...(tolong jgn nk muntah2 plak kt sini yer...busukkk okay....) kah3.......

Ok, ni bahan2nya :

1 1/2 cawan air
1 cawan marjerin/planta
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 bungkus biskut marie

tu je bahan2nya...mudah dan murah kn??mmg jimat....

Cara2nya :

kesemua bahan2 di atas kecuali biskut marie hendaklah dimasak di atas kuali dengan api yg perlahan...masuk dulu marjerin, pastu gula, air dan serbuk koko (bleh tmbah dengan 1@2 sudu milo kalau nak). saya lebih prefer utk guna serbuk koko sebab milo manis sgt...kalau serbuk koko, lebih terase kekokoannya...pastu x manis sgt, ade raser pahit2 coklat sket....lg sedap tau...

gaul kesemua bahan2 tu atas kuali biar sebati dan tidak berketul2...api perlahan tau....sementara tu jgn lupa pecah2 kan biskut marie yg berkeping2 tu supaya mnjadi serpihan2 kecil..maksudnya 1 keping biskut marie tu patah2kan kepada 3@4 kepingan...jgn kecik2 sgt plak nti hancur...

ok...bile bahan yg digaul dalam kuali 2 dh sebati, sila tutupkan api....lepas tu masukkan semua biskut marie tu, gaul2 sehingga rata...gaul cepat2 tau...xnak bskut 2 jadik lembik sgt sbb panas....pastu angkat kesemua biskut yang telah digaul dan masukkan ke dlam bekas aluminium... lepas tu apalagi, tekan2 biskut dalam bekas aluminium tu supaya biskut2 tersebut padat, mampat dan rata...oh yer, jgn lupe balut dulu tangan tu dengan plastik bag yg bersih sebelum tekan2 biskut tu...ade yg melecur tgn plak nti...nti x pasal2 disalahkan plak kek batik 2....lg satu, takkan nk tekan guna tangan x berbalut...ish x senonoh la kn....kebersihan harus diutamakan....

ok, then sejukkan dulu kek batik tu sebelum dimasukkan ke dalam peti ais...dh sejuk, masuk peti ais bg keras...pastu apalagi, bolehla melantak habis habisan.........ish yg tu pon nk bgtau ker.....

ha, ni hasilnyer.....tp gmbar x berapa cntik sbb malas nk hias...dh pkul 11 malam dh masa tu...ngantuk la...tp disebabkan semangat nk masuk blog...ku gagahkan diri jugak....

ni gambar dari sudut atas


tgk la lapisan2 biskut ni

amacam??nmpk menarik dan menyelerakan tak?sgt sedap tau....sampai menjilat jari...bukan satu jari...3,4 jari lg tau....so, sila la cuba resepi ni kalau x nak mngigit jari seperti gambar di bawah ni.....

wakakakka.........

sekian sahaja daripada saya dan si comel humaira.....babai.......daaa............-LOVE-

3 comments:

  1. humaira lg rela mkn jarii die dr mkn biskut tue... so ap mksud ny kwn2? kuang3...

    ReplyDelete
  2. NIPISNYE.... nampak sgt kek tikba ala2 humaira ni kedekot...kek pon nipissss.....
    lalalalallaaa

    ReplyDelete
  3. nampaknyer begitu ramai yg masih diselubungi sifat dengki mendengki...saya paham ramai yg terliur, dh meleleh pon air liur smpai basah kapet kt opis ni..jgn la jles...mngkin kawan2 kecewa saya x bawak sket utk korang sume tp jgnla disebabkan bnda 2 korang cuber nk fitnah hasil masakan saya yg lazat sampai terbuai2 dalam mimpi 2.....kah3....
    korang nak ker....??
    BUAT LA SENDIRI YER....hakkkkk3..........
    jgn mare....keh3......

    ReplyDelete