Thursday, September 2, 2010

Roti JaLa Bedah yaNg laKu...

Sbb semua da kasi taruk resipi dalam blog ni kan,
jadi za mempersembahkan resipi roti jala bedah...
sebelum tu nak cite la dlu kan..hehehe...
Sepanjang awal bulan posa ari tu, ari2 buat roti jala,  untuk jualan kan bazar ramadhan.. roti jala ni dapat sambutan haangaat tau...
Ni nak bagi tau, Hari pertama jew, open table koi4, koi5 roti jala ni da abis dijual...(hebat kan)...
jadi untuk uat roti jala nie senang jew.. nie resipi yang za uat untuk jual tu tau...


bahan-bahan nyew..


2kg tepung gandum
4biji telur
sedikit garam secukup rasa
1 jug air (mungkin lebih la)
SEDIKIT KUNYIT(sbb nak bagi kaler kuning)


cara-cara nyew lak..


mula-mula ayak tepung tersebut dalam satu bekas, kalu nak mudah pakai besen jew...uat lubang kat tengah-tengah tepung tu.. pastu pecah kan telur kat lubang tu.. dan masukkan sikit kunyit pastu kacau secara pusingan dari tengah lubang tu sambil masukkan air sedikit demi sedikit... sampai la bancuhan tu sebati... kalu ley jangan cair sangat tau...pastu korang amek lagi 1besen lagi dengan penapis besi,,korang tapis kan bancuhan tu, sekarang da siap,,  korang panas kan kuali leper, pastu amek acuan roti jala,, panas je kuali korang sapu sikit minyak..masuk tepung tu dalam acuan pastu uat putaran kat atas kuali tu sampai nampak macam sarang labah.. kejap je tau korang biar atas kuali tu, pastu korang ley la lipat ikut cara korang sendiri,, da siap tu jew... senang kan...

nak resipi kari die tak???


nie pada sape yang nak je tau...

Bahan-Bahan:
leher ayam (beli kat HERO RM1 dapat 4 leher)
rangka ayam
isi ayam sikit-sikit...
Kentang


bunga lawang
bunga cengkih
kulit kayu manis
daun kari
halia


bawang merah
bawang putih
(korang blander)


jangan lupa serbuk kari (BABAS) sedap...

Cara-cara :
korang tomeh bawang tu, pastu korang masukkan bunga lawang, bunga cengkih, daun kari, kulit kayu manis dengan halia tadi sekali goreng sampai naik bau.. sedap kan bau die.. lapar skg.. huhuhu pastu da garing buh la serbuk kari yang da bancuh dengan sedikit santan, sekarang korang masuk kan leher ayam tadi, (sebelum tu korang kerat-kerat la dulu leher ayam, rangka ayam dengan isi ayam tu) jangan lupa basuh juga yer...penting tu,,biar ayam tu, sampai air ayam tu kering,,korang masukkan santan,, kacau, campur sikit kerisik,,kalu nak sedap..pastu buh la garam sikit,...telupa lak... masukkan kentang yang dipotong dadu ye.. tunggu laa sampai masak.. da siap... senang kan kalu nak masak..sebab SAYA PANDAI MASAK TAU..hehehe


Cuba la.. dan bawak datang opis bagi BEDAH RASA...


BEDAH PANDAI MASAK TAU!!!

ley la buka table sebelah table bedah, sebab bedah da jual table pun...huhuhu



5 comments:

  1. respi guti jale mak bedah ni mmg ditujukan KHASSS kpd sesape yg nak meniage d baza ramadan

    ReplyDelete
  2. bedah ni bukan dia yg buat roti jala ni..mak dia yg buat...die tukang gunting plastik tepung jer...2 pon tadi die tulis tepung beras....apa daa...dh cap sauh 2 cnfirmla tepong gandum cik bedah oii....2 ha baru di edit...nmpk sgt tau gunting jer....hak3.....
    tp bedah...tepung 2 smpai 2 kg...mak aiiii...kitorg bukan nak niaga bedah oiiii......

    ReplyDelete
  3. sbr za sbr.... dugaan oram meniaga gtue laa.... slalu d kritik oleh oram2 mcm yg dengki kt ateh tue...hehe

    ReplyDelete
  4. alah seri sibuk je nak backing si zaza...cakap jela nk roti jala free.....!!wakakaka....

    ReplyDelete