Friday, September 24, 2010

Wanton Soup

Hello! Today I'd like to share with you my modified recipe of making wanton soup. It's simple and easy to make; the tedious part is wrapping the meat in the wanton skin, but for that you can always enlist the help of your husband / boyfriend / sister / friend / others. Here it goes:

Minced chicken meat
Medium-sized, fulled skinned prawns
Wanton skin
Pepper
Egg white
Spring onion
Corn flour
Salt
Water
Chicken stock

First and foremost, we need to marinate the wanton filling. Mix the minced meat + pepper + salt + egg white + spring onions, and set it aside for about 15 minutes.

In the mean time you can get the wanton skin out from the packaging and mix some corn flour with water to make a paste. Experience taught me that you should have all things at arm's length because making the wanton can be a bit messy.

Lay the wanton skin on a flat surface. Scoop about half a teaspoon of the meat (you can increase / decrease the amount based on the size of the wanton skin) and place it on the skin. At the 'peak' of the filling, put a prawn. This, too, is dependent on it's size. If it's too big, you might have to cut it in half.

Once you're satisfied with the filling, apply the corn flour mixture around the corners of the wanton skin. This acts as a paste. There are several ways of folding wanton - triangle / pouch. Keep it aside and do the same till you finish all of the meat.

Once you're done making the wanton, get some water boiling for the soup. The soup is simple, add in some chicken stock (you can substitute stock with chicken cube) + pepper + salt. When the water comes to a boil, put in the wantons.

You know the wanton is cooked when it floats on the surface of the soup. Take the cooked wantons out and place them on a plate. The soup is ready - it is a delicious concoction induced with the flavour from the stock and the wanton filling.

Garnish the soup and wanton with spring onions. This is best served hot.

Adios! ( '', )

*Kristin*

Tuesday, September 7, 2010

Rindu Humaira...

saya sgt rindukan anak saya yg comel dan bijak itu...dh seminggu die duduk di manjung bersama neneknyer...mak saya ambik die masa cuti merdeka yg lepas...katanya dh lama x jaga cucu die...makcik2 die pon dh rindu nak main ng die...jadik saya merelakannyer memandangkan lg semnggu saya akan balik ke kampung utk beraya...maksudnyer esok la 2...esok saya akan pulang ke kampung utk beraya dan paling penting dapat jmpe buah hati pengarang jantung saya itu....ibu rindukan humaira...setiap kali saya telefon mak saya, msti die dgr je dgn kusyuk sbb die mcm kenal je suara saya..mak saya buat loudspeaker..nti die akan bunyikan sket suara dan gelak bile saya sebut, panggil2 nama die...die mmg tau dh nama die...tp kata mak saya, kalau saya call die akan dgr dgn kusyuk...yela...hari2 saya bermain dgn die, bergurau dgn die...dan saya jugakla yg kdg2 marah die...marah2 syng la...tp walaupon kdg2 saya garang dgn die (ala...saje je buat2 grang...xnk kasi manja...hehe...), die tetap rapat dgn saya drpd ayahnya...mngkin sbb saya lebih byk spent masa dgn die...yela, hubby kdg2 keje malam....mmg x byk masa sgt...kdg2 weekend pon keje....maklumla org keje shift....paham2 jela....okla...saje je nk menempel kt blog ni...ibu rindukan anak ibu yg cantik dan comel 2......jadi budak baik ye humaira.....lots of love, hugs & kisses from ibu,

ni gambar humaira masa 1st day...sgt hepi dan bangga mnjadi seorg ibu..saya doakan semoga sume isteri yg masih belum berpeluang mnjadi ibu akan dikurniakan cahaya mata x kira cepat ataupon lmbat...aamiinnn....

ni gambar humaira masa berumur 6 hari...kecik lg...muke innocent je...


ni pon masa baru 6 hari...dh pndai gelak..=)

and NOW....


Nur Aneesa Humaira bt Hazwan Faiz
11 Disember 2009

saya mintak maaf sbb menempel cerita humaira kt blog kita ni...ala...bolehla yer...kt mana lg nk cerita kn....blog sndiri xde...anyway, thanx sbb sudi membaca...esok nk balik kg....yahoooo!!!!selamat hari raya ye korang...(dh baper kali ntah saya wish....hehe...)

Kuih Semperit Gebu

Salam dan selamat pagi semua...

Hari ni ada resepi yg saya nak kongsi sbb saya dh buat ahad baru2 ni...mmg mnjadi dan sedap...1st time saya try buat resepi ni...selalu setiap tahun kuih raya yg wajib saya buat ialah tat nanas, cornflakes madu dan kuih susu..pastu nti ada la lg 1 atau 2 jenis kuih tambahan yang saja saya cuba...saya suka cuba2 resepi baru yg senang dan mudah...saya sgt suka makan kuih raya...boleh dikatakan 'hantu' jugak la...sebab tu saya suka buat kuih raya...tahun lepas masa bulan puasa saya pregnant 7 bulan tp saya masih sempat lagi buat 3 jenis kuih walaupon perut besor...sebabnya....saya suka makan kuih raya....hehe...tp waktu 2 sgt la meletihkan...termengah2 jugak buat kuih...2 la, gatal sgt nk buat kuih...

saya suka kuih semperit dan makmur...semperit saya penah buat sekali tapi x jadi...kali ni saya cuba resepi yg saya jumpa di http://www.myresepi.com/ Alhamdulillah menjadi...sebenarnya sebelum saya buat semperit pada hari ahad, saya dh buat kuih sarang semut...smpai sakit2 pnggang sebab lambat sgt nak siap...maklumla buat sorang...dulu saya buat kuih ada pembantu...siapa lg kalau bukan adik2 saya...selalunya yg rajin tolong adik bongsu saya yg bernama Nur Haifa Uzma..ataupon lebih mesra dipanggil dikpa...adik mnja saya 2 tau....mnja bebenor dgn saya...dh, cerita pasal adik plak...tiba2 kn...hehe...

kat mana stop td?oh ye pasal sarang semut 2....dahla pukul 5.30 ptg baru siap...dr pg saya buat tau...pastu dh 5.30, apalagi, trus bergegas masak utk berbuka plak...penat sehhh...mcm nk pengsan dh...tp last2 after berbuka, saya pon rasa la kuih saya 2... x sedap sgt la...nk makan 2 bolehla tp x memenuhi citarasa 'hantu' kuih raya...sedih sgguh tp xpela...semperit mnjadi penawar hati yg duka dan lara...chewah....tp sebelum 2, saya still nk post kan gmbar kuih sarang semut 2 even x berapa jadi...tp resepi x payahla...xkn nak try benda x jadi kot kn...

ni gambar sebelum dibakar

ni gambar kuih yg dh siap

ok sekarang cerita pasal semperit...kuih semperit 2 ada mcm2 resepi...lain org lain resepi...ada yg bubuh tepung kastard ada yg tepung ubi...so kali ni saya try guna tepung ubi...tepung ubi ni bg kuih jadi gebu tau...resepi ni mmg mnjadi walaupon 1st time cuba...pastu senang giler nk buat tau...x pcayer, meh tgk bahan2nyer...kredit to http://www.myresepi.com/ - thanks to mama kastam tioman

KUIH SEMPERIT

Bahan-bahan ( Anggaran 100 biji ) :


• 250 gm butter

• 1 cawan gula aising

• 1 cawan tepung gandum

• 1 1/2 cawan tepung jagung

• 1 1/2 cawan tepung ubi

• 1 biji kuning telur

* tambah sket pewarna kuning kalau korang nk kuih nmpk kuning sket...

Cara-caranya :

1. Pukul butter bersama gula aising serta kuning telor sehingga sebati.

2. Masukkan kesemua tepung, uli sehingga menjadi doh yang lembut dan senang untuk di tekan dengan acuan semperit.

3. Bakar pada suhu 180'C sehingga masak. (saya guna oven butterfly je...ala, yg murah 2...senang je...sekejap je dh masak tau)


amacam?mudah x bahan2nya..?kalau tepung lembik sgt, tmbah je ng tepung ubi...nanti lg gebu...jgn guna tepung gndum tau...nti kuih keras....tepung jgung boleh gak tmbah sket tp lebihkan tepung ubi...kalau ikut sukatan 2, mmg lembik sket tepung saya, so tmbah ng tepung ubi...mmg jadik...cubala kalau korang rajin k...kalau malas...ape lg, tunjuk2 jela kt kedai eh......ok, ni hasilnya

agak gelap sket gambar..x clear
klau bunga kuih korang 2 jatuh masa masak, kelopak 2 ranap, dh x mcm kelopak bunga, maksudnya tepung 2 lembik sgt la...so tmbah jela tepung mcm yg saya cakap kt atas td...mudah...2 jam siapla 1 adunan 2...kalau ada pembantu lg la sekejap je siap....sebenarnya semperit ada mcm2 rase sbb saya dh try raser semperit yg pelbagai...so, korang mngkin raser lain sket pada semperit ni sbb x guna tepung kastard...kastard rasa lain sket...tp ikut citarasa korang la...tp bg 'hantu' kuih raya ni, tepung ubi pon dh cukup sedap dh.....gebu...i like...meh kasi bunga utk diri sendiri...


okla.....ramai yg last day keje ek hari ni...so, dikesempatan ini saya ingin ucapkan

kira O-O la tau...maapla kalau ada salah dan silap...
(rasanya mcm TAKDE salah pape especially kt SERI perasan comeyyy)
berhati2la bile balik ke kampung terutamanya kepada sesiapa yg drive sendiri mcm saya ni...semoga selamat pergi dan pulang...bergembirala di hari raya tp jgn smpai lupa diri plak yer....walaupon 'hantu' kuih, jgnla melahap x hengat (aik??mengata sape nih...?cm terase je...)

ok all.................daaa............yahoo!!!!NAK RAYA!!!!!!!yeehhaaaa..........

Friday, September 3, 2010

bubble rice bercoklat kakton...

Bila pikir pasal raya kan, kena la pikir kueh raye gak kan..
jadi za teringat 2tahun yang lepas,
za membantu kakTon (CC kat latihan) uat kueh raye kat pantri kite,,
kueh nie kakton cakap tetiap tahun die uat,
tapi sejak jadi CC nie da tak sempat kot,,bz kan...
Resipi yang za nak kasi nie dari ape yang za tengok je la..
senang jew...

Bahan-Bahan NYew :
1 Bar Coklat
1 Butter Cup
1/2kg Bubble riCe

Cara-Cara :
Mudah jew.. mula-mula panas kan air dalam rice cooker,, sambil tu masukkan coklat dalam bekas lain tupperware pun bley,, dan campur sedikit butter cup, sikit jew sbb nak bagi coklat tu bekilat,, pastu masukkan bekas yang ade coklat tu dalam air panas tadi.. cairkan coklat tersebut, da cair jew masukkan bubble riCe tadi.. masuk selagi yang boley pastu kacau bagi semua bubble rice tu kena coklat tu,, angkat dan masukkan ke dalam paper cup,,masuk bagi limpah-limpah sikit,, kalu nak cantik taruk la manik-manik kaler (bukan manik yang kat baju tu tau)tu atas die..da siap.. sedap... tak cukup kalu uat sikit sbb sedap.. jadi cuba la di Hari Raya nie yer...

Tu jew.. za pun tak penah uat,,, tp za tengok sendiri macam tu la kakton uat...

SELAMAT MENCUBA..

~~RaYa MooD...~~

Fuhh!!!excited giler nak tggu raya wei........cepat la cuti...cepat la....x sabar nk balik kampung....nasib baik arini dh jumaat...bukan apa, dh tak berapa semangat nk g keje...excited nak raya...kengkawan sume excited tak..?tipu la kalau x excited...tp ana mgkin kurang excited sbb tgh preggy, pastu x balik sabah...saya masa pregnant dulu pon x excited sgt...baju pon pakai baju lama...nasib baik time 2 turn raya umah mak mertua....hak3.....ala...tgh sarat...mood bese2 je...anyway...wishing all of u :

Photobucket

berkelip2 bintang di angkasa....teruja nk raya...so kawan2...raya nanti behave...jgn nakal2 mcm kt bawah ni yer...

Photobucket
nakal sungguh penguin 2...

apa2 pon, walaupon excited nk bercuti raya,puasa tetap puasa okay...masih berbaki lg beberapa hari....semoga dapat menjalani ibadah puasa dengan penuh keberkatan.insyaAllah.....


Photobucket

ok kengkawan.....jumpa lg pada posting baru yg akan datang...insyaAllah....babai...salam....

Photobucket

Thursday, September 2, 2010

Roti JaLa Bedah yaNg laKu...

Sbb semua da kasi taruk resipi dalam blog ni kan,
jadi za mempersembahkan resipi roti jala bedah...
sebelum tu nak cite la dlu kan..hehehe...
Sepanjang awal bulan posa ari tu, ari2 buat roti jala,  untuk jualan kan bazar ramadhan.. roti jala ni dapat sambutan haangaat tau...
Ni nak bagi tau, Hari pertama jew, open table koi4, koi5 roti jala ni da abis dijual...(hebat kan)...
jadi untuk uat roti jala nie senang jew.. nie resipi yang za uat untuk jual tu tau...


bahan-bahan nyew..


2kg tepung gandum
4biji telur
sedikit garam secukup rasa
1 jug air (mungkin lebih la)
SEDIKIT KUNYIT(sbb nak bagi kaler kuning)


cara-cara nyew lak..


mula-mula ayak tepung tersebut dalam satu bekas, kalu nak mudah pakai besen jew...uat lubang kat tengah-tengah tepung tu.. pastu pecah kan telur kat lubang tu.. dan masukkan sikit kunyit pastu kacau secara pusingan dari tengah lubang tu sambil masukkan air sedikit demi sedikit... sampai la bancuhan tu sebati... kalu ley jangan cair sangat tau...pastu korang amek lagi 1besen lagi dengan penapis besi,,korang tapis kan bancuhan tu, sekarang da siap,,  korang panas kan kuali leper, pastu amek acuan roti jala,, panas je kuali korang sapu sikit minyak..masuk tepung tu dalam acuan pastu uat putaran kat atas kuali tu sampai nampak macam sarang labah.. kejap je tau korang biar atas kuali tu, pastu korang ley la lipat ikut cara korang sendiri,, da siap tu jew... senang kan...

nak resipi kari die tak???


nie pada sape yang nak je tau...

Bahan-Bahan:
leher ayam (beli kat HERO RM1 dapat 4 leher)
rangka ayam
isi ayam sikit-sikit...
Kentang


bunga lawang
bunga cengkih
kulit kayu manis
daun kari
halia


bawang merah
bawang putih
(korang blander)


jangan lupa serbuk kari (BABAS) sedap...

Cara-cara :
korang tomeh bawang tu, pastu korang masukkan bunga lawang, bunga cengkih, daun kari, kulit kayu manis dengan halia tadi sekali goreng sampai naik bau.. sedap kan bau die.. lapar skg.. huhuhu pastu da garing buh la serbuk kari yang da bancuh dengan sedikit santan, sekarang korang masuk kan leher ayam tadi, (sebelum tu korang kerat-kerat la dulu leher ayam, rangka ayam dengan isi ayam tu) jangan lupa basuh juga yer...penting tu,,biar ayam tu, sampai air ayam tu kering,,korang masukkan santan,, kacau, campur sikit kerisik,,kalu nak sedap..pastu buh la garam sikit,...telupa lak... masukkan kentang yang dipotong dadu ye.. tunggu laa sampai masak.. da siap... senang kan kalu nak masak..sebab SAYA PANDAI MASAK TAU..hehehe


Cuba la.. dan bawak datang opis bagi BEDAH RASA...


BEDAH PANDAI MASAK TAU!!!

ley la buka table sebelah table bedah, sebab bedah da jual table pun...huhuhu



resipi naSik kRabuu aYam goRemmm seRiComeyy

nampaknya dah banyak resipi2 dlm blog saya pandai masak tau nie ye.... bgus laa tue... sambil2 dpt kenyangkn perut dpt gk pahala sketol 2 sbb syer ilmu....


ok laa... rinie sy nk kongsi 1 resipi yg sgt best d kala bln2 pose nie.... sbb ap sy kt best? sbb tmasuk smlm dh 3x sy mkn bnd nie bln pose nie....

resipi ap? x laen xbukan.... nsk krabu lauk aym gorem.

cara nk sediakan sng je... ikut je step2 kt bwh nie....

1) mule2 g bank wt kad atm
2) kalo dlm akaun tue ad duit buleh laa d draw kn sebanyak rm10 minimum.
3) mule bgerak ke kwasan pantai yang plg dalam dlm mesia nie...
4) carik makcik yg meniaga gune van putih
5) ap lg... order laa nsk krabu lauk aym gorem 1....
6) stelah siap d bungkus hulur rm5 kt makcik tue.
7) pastikan anda mendapat pulangan rm0.50 sbb rege nsk tue cume rm4.50.

sekian resipi sy tuk arinie.... cube laa kalo xmalu...

=)

KEK BATIK ala Humaira

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

kita berjumpa lg dalam blog yg indah ini....sebenarnya ada 1 lagi resepi yg nak saya kongsi dengan anda semua...resepi ni saya dapat daripada member time praktikal kt Lumut Port masa tahun 2007 yang lalu...fuh...agak lama la...tp saya selalu buat kek batik ni sebab resepinyer sgt simple...ramai yg pandai buat tp ada mcm2 jenis resepi...ada yg letak milo,ade juz gnti dengan serbuk koko...ada yg letak susu, ada yg tak....so kt sini saya nk kongsi dengan anda semua resepi yg mudah ni.....mmg sedap...KEK BATIK ala Humaira...terselit gak nama anak saya yg comel tu bukan sebab apa..bile tgk humaira, rase geram mcm nk gigit, nk pegang2, nk cubit2 je...itu bermakna si humaira tu sgt 'sedap' dan 'lazat' kn??geram je nk gigit...so,geram mcm nk 'makan' jugak la kn....sebab tu namanya KEK BATIK ala Humaira...sesuai tak kawan2....?sesuai kn....hehe...jgn la mare...ni blog bersama kn, so mntak la sket ruang nk enterprem anak i yg cntik,comel dan sebijak kancil tu...(tolong jgn nk muntah2 plak kt sini yer...busukkk okay....) kah3.......

Ok, ni bahan2nya :

1 1/2 cawan air
1 cawan marjerin/planta
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 bungkus biskut marie

tu je bahan2nya...mudah dan murah kn??mmg jimat....

Cara2nya :

kesemua bahan2 di atas kecuali biskut marie hendaklah dimasak di atas kuali dengan api yg perlahan...masuk dulu marjerin, pastu gula, air dan serbuk koko (bleh tmbah dengan 1@2 sudu milo kalau nak). saya lebih prefer utk guna serbuk koko sebab milo manis sgt...kalau serbuk koko, lebih terase kekokoannya...pastu x manis sgt, ade raser pahit2 coklat sket....lg sedap tau...

gaul kesemua bahan2 tu atas kuali biar sebati dan tidak berketul2...api perlahan tau....sementara tu jgn lupa pecah2 kan biskut marie yg berkeping2 tu supaya mnjadi serpihan2 kecil..maksudnya 1 keping biskut marie tu patah2kan kepada 3@4 kepingan...jgn kecik2 sgt plak nti hancur...

ok...bile bahan yg digaul dalam kuali 2 dh sebati, sila tutupkan api....lepas tu masukkan semua biskut marie tu, gaul2 sehingga rata...gaul cepat2 tau...xnak bskut 2 jadik lembik sgt sbb panas....pastu angkat kesemua biskut yang telah digaul dan masukkan ke dlam bekas aluminium... lepas tu apalagi, tekan2 biskut dalam bekas aluminium tu supaya biskut2 tersebut padat, mampat dan rata...oh yer, jgn lupe balut dulu tangan tu dengan plastik bag yg bersih sebelum tekan2 biskut tu...ade yg melecur tgn plak nti...nti x pasal2 disalahkan plak kek batik 2....lg satu, takkan nk tekan guna tangan x berbalut...ish x senonoh la kn....kebersihan harus diutamakan....

ok, then sejukkan dulu kek batik tu sebelum dimasukkan ke dalam peti ais...dh sejuk, masuk peti ais bg keras...pastu apalagi, bolehla melantak habis habisan.........ish yg tu pon nk bgtau ker.....

ha, ni hasilnyer.....tp gmbar x berapa cntik sbb malas nk hias...dh pkul 11 malam dh masa tu...ngantuk la...tp disebabkan semangat nk masuk blog...ku gagahkan diri jugak....

ni gambar dari sudut atas


tgk la lapisan2 biskut ni

amacam??nmpk menarik dan menyelerakan tak?sgt sedap tau....sampai menjilat jari...bukan satu jari...3,4 jari lg tau....so, sila la cuba resepi ni kalau x nak mngigit jari seperti gambar di bawah ni.....

wakakakka.........

sekian sahaja daripada saya dan si comel humaira.....babai.......daaa............-LOVE-

Udang Masak Kunyit Black Pepper

Salam sejahtera dan selamat pagi kawan2....

Apa masakan berbuka anda semalam...?mesti gempak kn...yela, mesti berbuka dengan tomyam ala thai, disulami dengan sambal tempoyak..pastu pencuci mulutnya x lain x bukan puding jagung sally dan pengat labu....bile dh raser tercekik,ape lg, air soda gumbira la sebagai penawar....ye tak kawan2...??hehe...senarai makanan di atas mngkin mnjadi juadah berbuka anda semalam...tp saya hanya masak secara ringkas sahaja sebab masih ada kuah kari yg mak masak pada hari sebelum die balik ke manjung...mmg kaw giler kuah kari 2 sbb 2 sayang sgt nak buang...so hangatkan balik dan makan dengan udang masak kunyit black pepper dan dimakan dengan sambal belacan utk raser yg lebih masyukkkk gitu.....

sebenarnya nama resepi je gempak...hahaha...udang 2 masak kunyit je...mcm biasa...rasanya ramai yg pandai...cume saya inovasikan die dengan mencampurkannya dengan serbuk black pepper...ok, meh tgk gambar kt bawah ni....



nampak tak udang2 yg sungguh menyelerakan tu?bergelimpang dlm kuali dah mcm mangsa perang dh...yela,mangsa peperangan dalam kuali...hehe...besar2 udang2nye kn...so,utk nmpk lebih jelas bentuk fizikal dan mental udang tersebut, meh kite zoom sket....tgk ni....


so, amacam?nmpk tak udang2 yg segar bugar terbaik dari ladang?udang2 ni adalah tajaan daripada Hashim & Latipah Catering...(cam familiar je nama si penaja tu)..terima kasih byk2 atas tajaan yg didatangkan khas dari manjung...masih fresh lg ye kawan2...isinya juga kental,pejal, manis dan sedap....yummmm....saje nk bg korang terliur walaupon juz masak simple2 cmni...hehe....

so, finally inilah hasilnyer kawan2...........


fuh!!!kuning sungguh...terserlah kekunyitannya......hehe...siap udang palsu sempat enterprem lg...hak3....bukan apa..xtau nk hias apa daa....boleh la kn...hehe....oh yer,walaupon sgt la simple, tp memandangkan ni blog SAYA PANDAI MASAK TAU...so better kita berkongsi resepi supaya lebih afdal kn...?hehe...

BAHAN2NYA :

Bawang kecil - 1@2 ulas
Bawang besar - optional (kalau suka bawang,letakla byk2...)
Cili hidup - optional
Cili padi - optional (saya malas nk bubuh semalam)
Serbuk lada sulah@lada hitam (terpulangla mana korang suka,x letak pon boleh)
Kunyit - agak2,jgn kuning sgt
Garam - secukup rasa

CARA2NYA :

Tumiskan bawang kecil, bile dh agak naik bau, tumiskan plak cili hidup ng cili padi...
pastu masukkan udang, sedikit kunyit - gaul rata tp jgn lama sgt
pastu masuk garam secukup rasa, bawang besar, dan serbuk lada sulah atau lada hitam ikut suka anda...nk pedas bubuhla byk sket...gaul la semua sehingga rata...teruskan menggaul sehingga agak2 udang dh masak....tp jgn lama sgt...kalau masak lama2 nti udang lembik dh x sedap tau....lgpon udang cepat je nk masak....itu je caranya...xpayah tgk resepi pon kn....tp mmg sgt sedap dimakan dengan kuah kari yg mak saya masak 2...ng sambal belacan lg...fuhhh!!!terangkat beb wa cakap lu....over betul si penulis blog ni kn...hehe...

ok kawan2...setakat ni saja post saya...mehla kite memeriahkan blog kita dengan resepi2 yg best n cerita2 menarik anda supaya hidup kita sentiasa ceria dan tidak diselubungi....MISTERI...............

salam.........

-puan wani-

Wednesday, September 1, 2010

s O d a g u m b i r a

hahhaaaa

gumbire tak tengok air kat ateh nih????

LAAALAAALALALAAAlaaalaa.... ~

jom wat air cam kat ateh nihhh

sebijik gelas
sudu sbg pengacau
sebijik lagi gelas kosong sebagai pengganggu
straw sbg penyedut
hiasan sepeti : wafer ke,, buah2 ke,,kuih2 ke..nasik2 ke...hahahahaa
ais
sirap
aiskrim soda (bokan aiskrim tawuuuu...air aiskrim soda..ngertii????)
susu cair (tak kesah bren hape bape hengget...ikot tahap bape yang mampu...)

hah itu la dia....bahan2 yang dipelukan
jadik korang wat la sendirik...
mcm korang slalu bancuh air tuh
hahahaaaaa.....

kalo nk bes lagik kasik blen itu ais ....jadik le ice blended

selamat mencube.....

 post by jida via pc sal (",)

Almost Tom Yam!

Hello, puan-puan sekalian.

Puan-puan telah pun disajikan dengan resipi masakan Malaysia. Kini giliran saya pulak untuk post-kan sajian Thai.

Resipi ini saya gelarkan 'Almost Tom Yam' sebab sebenarnya saya beli ingredients untuk masak tom yam, tapi tak termasak pulak. And there you have it, my authentic 'Almost Tom Yam' recipe. Here it goes...

Ingredients

Chicken fillet / Any kind of seafood (except fish)
Tom Yam paste / Thai Chilli Paste
Onions (to taste)
Garlic (to taste)
Carrots (or any other kind of vegetables)
Salt
Fish sauce

Cooking method

Saute onions and garlic in a pan that has been heated with a teaspoon of oil. In Thai cooking, sesame oil is usually used.

Once the onions + garlic has turned golden, add in the carrots.

Then, add in the chicken fillet that has been diced and cook it for a good 5 minutes.

Add in tom yam paste / thai chilli paste (you can buy ready made ones in the supermarket, or you can make your own using dried chilli + tamarind + bird's eye chilli + fish sauce + salt + sugar + lemon leaves)

Cook and stir it till it loses its chilli smell (if you know what I mean). At this point, you'd need to add salt and fish sauce. Usually I don't add in salt because the fish sauce is already salty.

Once the gravy thickens, you can switch the stove off and serve your dish with rice.

Try it and leave your comments.

SAYA PANDAI MASAK TAU!!! ( " ,)